Början på min resa i hypnos världen

Den här är min personliga och individuella upplevelse, jag berättar om mig själv och det är viktigt att minnas att andra personer har säkerligen haft andra uppfattningar av samma händelser.

Om du inte vill läsa hela berättelsen kan du skrolla ner direkt till Kortfattad. 

 

Att gå i trans

I oktober 2021 landade jag i Valencia, Spanien. Inte för att gå på semester men för att lära mig grunderna i hypnos. Jag hade redan börjat provsmaka på hypnos genom en online kurs. Första gången jag gick i trans var när jag tillät mig själv att bara lyssna på instruktionerna, inte för att lära mig men för att uppleva. Det var en 4 minuter transinduktion och min upplevelse var likt den känsla jag får när jag är i djup meditation. Blev besviken när de 4 minuterna tog slut. Hade gärna fortsatt. Men blev också förundrad, att vi kan göra detta, att vi har en sådan förmåga inom oss, att gå så djupt på så kort tid.

Jag vet nu att jag har lätt för att gå i trans. Och att det är olika för olika personer. När vi var på utbildningen fick vi prova hypnos på varandra. Det är viktigt att man litar på den personen som ska sätta dig i trans. Och det är oerhört viktigt att terapeuten är lyhörd till vad just du behöver just nu. Jag minns att trots att jag hade lätt för att gå i trans var jag inte alltid bekväm med det som sades åt mig eller med förslag jag fick under hypnosprocessen. Och ibland struntade jag helt i att lyssna och körde mitt eget race, och ibland satt jag bara där och lyssnade utan att engagera mig. Men när det kändes tryggt och att det passade mig var jag gärna med i processen.

Hypnos – mellan entertainment, personlig utveckling och behandling

Vi hade fyra lärare på utbildningen. En av dem hade en otrolig bra tränad, hypnotisk, monoton röst, det räckte att hen började prata, jag kände direkt att jag gick i trans. En av mina signaler att jag var i trans var att en av mina axlar gick ner. Du vet, när man mediterar och man försöker slappna av, tillåta axlarna komma ner, andas djupt. En av axlarna bara gick ner, utan instruktion, av sig själv. Och jag mindes då att min fysioterapeut undrade varför jag är så stel i vänster axeln när jag faktiskt är högerhänt.

En dag gjorde vi en särskilt visualiseringsövning med den här läraren. Under tiden vi var i trans och i våra egna interna processer hör jag att hen går på toaletten som var alldeles intill rummet vi befann oss i. Och jag la märke till att jag var fortfarande i min egen process samt helt medveten om vad som hände i rummet. Under tiden blev det, såklart, en längre tystnad utan externa, verbala instruktioner. Och jag märkte att jag var nyfiken, kan jag fortsätta det här själv, utan instruktioner? Det kunde jag och det gjorde jag, jag befann mig i en mycket intressant intern process. Men sen, helt plötsligt hör jag rösten av en kollega som frågar: ”är det över?”. Jag observerade igen, vad händer med mig? Blir jag frustrerad för avbrottet, kan jag fortsätta, är det färdigt? Sedan en annan kollega svarar: ”nej, hen är på toa, bara.” Men det var inte längre tyst, och det var en tydlig förändring i rummet. Trots det märkte jag att jag var i en dialog med mig själv. Ska jag fortsätta? Ska jag sluta min resa och vara artig och vara tillsammans med de andra? Ska jag välja att komma ut ur trans just nu? Mitt sinne visste att läraren var på toa, jag visste att mina kollegor pratade och jag hörde ljud från toan och från dialogen, samt deras rörelser. OCH jag var inne i min alldeles egna process. Jag valde till slut att också ”vakna” och vara tillsammans med mina kollegor. Och observerade mig samtidigt, vad hade jag för känslor för att det tog slut på det här sättet? Och blev lite förvånad av svaret: det var helt ok, det var neutralt. För att jag hade en upplevelse av kontroll under hela tiden samt för att JAG valde att avsluta.

Varför berättar jag det här? Ja, av en väldigt viktig anledning. Vi vet lite om hypnos. Och den informationen vi har kommer från TV och från personer som använder hypnos för entertainment. Och man kanske skrattar när man ser andra göra olika saker medan de är i trans men man känner inte riktigt att man vill vara på scen själv. Det är en väldigt tydlig upplevelse att man inte har längre kontrollen själv och att hypnotisören bestämmer vad som händer. När jag har funderat på det som har hänt den dagen insåg jag att jag hade kontrollen under varje sekund av övningen. Jag kunde när som helst avbryta om jag hade velat det och jag kunde ha fortsatt om jag hade valt det. Även personerna som är i trans på TV kan avsluta om de vill, men just då i stunden känns lättare att hänga med i processen, man väljer att fortsätta.

I Sverige får bara legitimerade personer använda hypnos i behandling, just för att det är en potent metod och för att man ska kunna känna tillit. Men det finns många personer som använder hypnos inom olika områden – idrott är en av dem. En vanlig teknik som elitidrottarna använder är att dagligen visualisera en intern film med det bästa möjliga scenarion. När de ska prestera i tävlingen, är det bara upprepning, de har redan sett sig själv vinna så många gånger.

Under- eller övermedveten? 

Det jag gillar med hypnos och EMDR är att vi får tillgång till våra interna resurser. Resurser som vi har, de är våra, men vi inte alltid har tillgång till dem. Vi får kunskap om oss själva som hjälper oss att förstå oss på djupet och då kan vi göra förändringar som är i linje med hur vi är som människor. Jag hade aldrig fått veta att jag spänner min vänstra axel extra mycket om jag inte hade upplevt den djupa avslappningen under utbildningen. Det var inte något jag var medveten om. Och även om jag hade varit medveten om det hade jag inte vetat hur jag kan göra en förändring åt det. En del processer finns inte under vår medvetna kontroll. Jag har sett exempel i utbildningen angående förberedelse inför operation. Man meddelar till kroppen att under operation ska du vara så avslappnad som möjligt för att bäst kunna ta emot den hjälpen du får från vården, du ska blöda bara lite för att rensa såret, men inte mer än det behövs och sedan ska tillåta läkningen att ske. Hypnos används mycket inom tandvård med otroliga resultat. Är detta ens möjligt???

Jag vet att det här låter svårt att tro, men vi har den förmågan. Jag har personligen hjälpt personer att förbereda sig för operation med hjälp av EMDR. Personen i fråga var bokat för operation. Hen hade gjort en liknande operation förut och det hade uppstått komplikationer. Hen kände stark ångest angående den nya operationen och även läkaren var orolig för hur kommer det att gå den här gången. Vi har träffats dagen innan operation och jobbat tillsammans med EMDR. Den här gången gick operation bättre än förväntat för både patient och läkare, samt hen kunde gå hem samma dag jämfört med tre dagar inlagd på sjukhuset förra gången.

Jag märker när jag jobbar med hypnos att man är mycket skeptisk första gången, det är något nytt, man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig. De flesta provar för att de känner tillit för mig som person och som terapeut. Men sedan, när man förstår processen blir man lugn och avslappnad. Det finns även personer som säger: ”så avslappnad är jag inte ens när jag sover” eller ”jag vill komma till dig bara för detta”.

Kortfattad:

  • Hypnos är en potent metod, man får tillgång till kunskap om sig själv och upptäcker interna resurser. Samtidigt hypnos är inte en ”fixare”, man behöver ändå jobba med sina mål, och man får hjälp under processen.
  • En del personer har lättare än andra att gå i trans.
  • Du som blir hypnotiserad har alltid kontrollen, du kan avsluta precis när som helst om du vill det
  • Det är viktigt att du litar på den personen som ska sätta dig i trans. Du behöver inte tycka om den, dock 🙂